Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!! - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!



     Çok uzun yıllar öncesinden beri Ankara’ya gidip geliyoruz. Bu gidiş gelişlerimizin çoğu trenle olmuştur. Yıllarca Balıkesir’den Ankara’ya gidenlerin kahir ekseriyeti de treni tercih etmiştir. Özellikle öğrenciler kesinlikle treni tercih etmişlerdir. Benim gibi Ankara damadı olanların, siyasetçilerin, devlet memurlarının, belirttiğim gibi öğrencilerin kesinlikle vazgeçilmezidir, Ankara Trenleri… 
Gece biner sabah Ankara’da oluruz. İşimizi görür akşam yine dönerdik. Şimdi okurken mutlaka gözünüzde canlanmıştır yaptığınız yolculuklar. Benim unutamadığım, küçük kızımın doğumundan 15 gün sonra Ankara’ya yaptığımız yolculuk var mesela… Geç aldığımız için numaralı bilet bulamamıştık. Mutlaka da gitmemiz lazımdı. Birisi 4 yaşında, diğeri 15 günlük iki çocuk ve eşimle birlikte numarasız vagona bindik ve uzun bir süre ayakta yolculuk yapmak zorunda kalmıştık. Sonra, önce eşim küçük kızım kucağında oturmuş biz bir süre daha ayakta gitmiştik. Numaralı biletler önceden satılır ve biterdi. Sonraları bilet konusunda Hüseyin Tokmak ve Doğan Özkan arkadaşlarımız sağ olsunlar her zaman yardımcı olmuşlardı. Hem hüzünlü hem güzel günlerdi.
     Bir ara aktarmalı olarak devam eden Mavi Trenle yine o nostalji yolculuklarını yapıyoruz. Yine bugünlerde bir tren yolculuğu yapınca yazmak istedim. Çünkü ben kış aylarında ne olur ne olmaz diyerek yine treni tercih ediyorum.  Geçen yıllar içinde tren yolcularının azalmadığını aksine daha da arttığını gördüm. Balıkesir Tren Garı neredeyse tıklım tıklımdı. Tabi uğurlamacılar da var ama içeri vagona girdiğimde baktım boş yer yok. Çok sık yaşadığımız rötar cumartesi akşamı fazla olmadı. Olmadı derken yine vardı da çok çok fazla olmadı. 
 Peki, yolculuk nasıl derseniz, Mavi tren bildiğimiz gibi, içeriye gelen ray sesleri azalmış. İçerisi, koltukları ve tuvaletleri daha bir yenilenmiş ve sıcaklık olarak daha uygun. Çok eskilerde ya yanardık ya da üşürdük…
 Ama artık 40 yıl önce gittiğimiz sürelere denk gelen tren yolculuklarının sona ermesi ve hızlı trenin gelmesi gerekmiyor mu, tren kültürünü çok seven Balıkesir’e… Gerekiyor ve geçti bile zamanı. Bu konuda durum nedir diye bakınca; “Hızlı tren ve Balıkesir” diye yazınca önüme şu bilgiler geldi ve sizinle de paylaşmak istedim…
Bursa Olay gazetesinde Ahmet Emin Yılmaz 06-11-2022 tarihli yazısında Balıkesir için hızlı tren hattının planını şöyle anlatmış: 
“İlk haberi… 14 Şubat günü duyurduk. İpucu da, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Bursa ziyaretinde Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma hattı yerine Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Balıkesir hattı demesiyle çıktı.
Balıkesir ili özelinde gerçekleştirilen ve proje çalışmaları nihaileştirilmek üzere olan planlama neticesinde mevcut durumda 201 km uzunluğunda olan hattın hali hazırda işletilen Ankara-İstanbul YHT hattının Bilecik-Osmaneli kısmından güneybatı yönünde ayrılarak Yenişehir üzerinden Bandırma istikametine, Karacabey’den güney yönüne ayrıldıktan sonra yaklaşık 87 km yol kat ederek 288 km uzunluğa ulaşması planlanmaktadır.
Hızlı tren, Bursa-Bandırma hattından Dağkadı’ da ayrılıp Balıkesir’e ulaşacak.”
Bu planla ilgili en son haber de Haziran 2023’te Politika gazetesinde var ve bu işin 2024 yılının sonunda tamamlanacağı belirtilmiş. 
Yani kısacası Balıkesirliler olarak tabii ki hızlı treni bir an önce istiyoruz. Artık şu ömrümüzün son demlerinde biz de yararlanalım Ankara’ya gidişlerimizde şu hızlı trenden. 
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos