Atatürk; “Çocuk Deyip” Geçmemiş - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Atatürk; “Çocuk Deyip” Geçmemiş


 

     Dün 23 Nisan 2023 idi. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 103. yıldönümü… Her yıl olduğu gibi yine Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Türk Milleti olarak, hepimizin çocukluğunda çok önemli hatıralar bırakan bir bayramdır bu… Hepimizin çocukluğunda yaşadığı tatlı anlardır; Çocuk Bayramı…Deprem Bölgesi çocuklarını düşündüğümüzde, bu yıl elbette ki onlar için buruk geçen bayram…
     Öncelikle bu bayrama vesile olan olayı yine kısaca bir hatırlamakta fayda var diye düşünüyorum. Hepimizin bildiği gibi Türkiye büyük Millet Meclisinin açılış günü olmasıdır. 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.
     İşte tarihçesi kısaca bu şekilde olan bu bayram yukarıda da bahsettiğim gibi çocuklarımız açısından çok önemlidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için ne yapsak azdır sözü sanki bu bayram için söylenmiştir. Bir ülkenin egemenliğinin, yani yönetiminin milletin elinde olması ne kadar yüksek bir kazanımdır. Bu sayede ülkeyi yönetenleri bizim seçmemiz büyük bir nimettir. Bunu işte 23 Nisan 1920’de açılışı yapılan Büyük Millet Meclisi sayesinde tam 103 yıldır sürdürüyoruz. Peki, kim seçiyor bizi yönetenleri? Biz… Bugünün çocukları kimler? Geleceğin yönetecek olanları… İşte geleceğin, yönetecek olanlarına verilecek en güzel en anlamlı bayram yıllar önce verilmiş. Hepimizin hatırladığımızda içimizin cız etmesine neden olan o eski bayram günleri dünyada hiçbir çocuğa nasip olmamış bir duygular silsilesidir. Ben siyah ilkokul önlükleriyle İstasyon Meydanından yaptığımız geçit törenini daha dün gibi hatırlıyorum. Fotoğrafı bile vardı. Benim gibi birçok kişi de o günleri hatırlıyor ve içi sızlıyordu. Çünkü bir daha yaşanamayacak ve anlamlı günlerdi o günler.  
     Son yıllarda okullar kendi imkânlarıyla ve de organizasyonlarıyla çeşitli etkinlikler sergiliyorlar. Veliler daha yakından ve kendi çocuklarının etkinliklerini net bir şekilde görebiliyor. Önemli olan her çocuğun kutlamaların içinde olması ve bu duyguları yaşamasıdır. Bu duyguları yaşayan çocuk bu günleri unutmayacaktır. Büyükler olarak bizler de çocuklarımızın yaptıklarıyla gurur duyacağız. Bu böyle kuşaktan kuşağa geçecektir. 
Bir de yine vurgulamakta yarar var; belediyelerimiz de çok çok güzel etkinlikler düzenliyor çocuklar için. Uçurtma şenlikleri ve araç konvoyları gibi etkinlikler çocuklar için Bayramı neşeli geçirmelerini sağlıyor.  
     Ben buradan bütün çocuklarımızın bayramını kutluyorum. “Çocuklarımız için ne yapılsa azdır” sözünün gereği neyse yapılmalıdır, yapılmaya da devam edilmelidir…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos