Belediyeler mi? Çevre Şehircilik mi? - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Belediyeler mi? Çevre Şehircilik mi?


BELEDİYELER Mİ?
     ÇEVRE ŞEHİRCİLİK Mİ?
     Yaz tatilinin tam ortası dediğimiz günlerdeyiz. Özellikle bayramda imkânı olanlar ve de oluşturanlar kendilerini tatil beldelerine attılar. Bayramda yapılan paylaşımlarda gördük ki insanlarımız yoğun geçen stresli günlerin ardından kendilerini huzur, sağlık ve de sükûnetin olduğu yerlere atmak istiyorlar. E, hakları da tabii ki herkesin... 
Tatil konusuna şöyle girmek istiyorum; artık yıllar öncesinin Bodrum’u, Marmaris’i vs tatil beldeleri yok. Sakinlik, dinginlik ve de kafa dinlemeye uygun yerler olmaktan çıktı oraları…
İşte tam da burada bizim, özellikle Körfez bölgemiz olmak üzere İlimiz sınırları içerisindeki tatil beldelerinin kıymetini bilmek lazım. Sözü mutlaka Balıkesir’e getirmemiz gerekiyor, çünkü neticede bizim önceliklerimiz ve de ana konumuz hep Balıkesir. Öyle beldelerimiz var ki; ben artık birkaç yıldır daha geniş zamanlarda görme imkânı buluyorum, anlatmakla bitiremeyiz. Zaten anlatmakla da olmaz, gezilir ve de görülür, ancak o zaman anlaşılır. 
     Birincisi coğrafi özellikleriyle birlikte havası. Bilmem anlatmaya gerek var mı havasının insanlara sağladığı yararları. Artık temiz hava ve faydaları kısmıyla birlikte, kanser vakalarında da buraya gelip tedavi sürecini geçirenler var. Çünkü uzmanlar anlatıyor ve de bizler de öğreniyoruz; kanserin 1 numaralı düşmanı oksijendir. Bu oksijenin de en bol olduğu beldeler bizim Körfez bölgesidir. Artık bu yönde sektörel çalışmalar da yapılıyor ve önemli yatırım planlamalarının başladığı ifade ediliyor. Biz tabii ki çok yakınız ve de bir yerde içindeyiz ama kıymetini kadrini yeteri kadar bilmiyoruz. Bilenler biliyor ve de bu nimetten yararlanılması anlamında çalışmaları başlatıyorlar. 
     Yine bu yerlerdeki denizimiz… Münferit atıklar ve kirlenmeleri bir kenara bırakırsak temiz ve soğuk bir denizimiz var. Soğuk olması bir handikap değil bence. Düşünün Güneyde hava hem aşırı sıcak hem de denize giriyorsunuz sıcak bir su… Peki, biz serinlemeye gelmedik mi? Yani o bölgelerdeki aşırı sıcaklar yazın insanı bunaltan bir pozisyona bürünüyor. Klimalı odalardan dışarı çıkamıyor insanlar. Ama bizim bu beldelerde öyle mi, tam tersi bir durum söz konusu.
     Yukarıdan beri anlatmaya çalıştığım Balıkesir vilayeti olarak tatil beldelerimizin gerçekten çok özel olmasıdır. Peki, negatiflikleri yok mu? Tabii ki var. Bunları da zaman zaman anlatmaya çalışıyoruz. Birçoğunun Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin senkronizasyonuyla halledilebileceğini söyleyebilirim. Öyle problemler var ki ne tek başına büyükşehir ne de tek başına ilçeler halledebilir… Birlikte ve belli bir uyum içinde meseleler çözülebilir diye düşünüyorum. Ben tabii olaya çok genel bakıyorum. Tek tek ele alınabilecek birçok iş var ki onlara bizim köşelerimiz yetmez. Bu meselelerin de önümüzdeki günlerde ve yıllarda halledilmesi durumunda bizim beldelerimizin önü çok açık. 
Ama tabii ki, hassasiyetlerimiz de var. Bana göre Körfezin en acil durumu özellikle siteler kapsamında kanalizasyon meselesidir. Burada mesele, şu mevcut duruma göre denetimdir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kapsamında olması nedeniyle, sebebi ne olursa olsun çok fazla şikâyet var. En bariz anlatımla hem denizde hem de dışarıda kokunun olması. Kökten çözüm elbette kanalizasyon ama o yapılıncaya kadar da denize ve etrafa yapılan kirlilik, canım körfezimize çok eksi puan katıyor.
     Yine de bu münferit atıklar ve kirlenmelere rağmen, tatili tatil gibi geçirmek isteyenlerin artık çok moda yerlerden daha dingin ve de sakin yerlere kaçmaya başladıklarını ve de kaçacaklarını düşünüyorum. Çünkü adı üstünde tatil; trafik başta olmak üzere büyük şehirlerin aynı sıkıntı ve streslerini yaşayacaksak neden oralara gidelim ki?
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos