Depremleri Küçümsemeyin - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Depremleri Küçümsemeyin


Geçen cumartesi akşamı yapılan tatbikatla ilgili birkaç cümle yazacaktım ama dünyanın en pislik mahlûklarının Taksim’deki bomba terörü ve hayatını kaybedenlerin üzüntüsü hepimizin bin anda dengesini bozdu. Bu insan müsveddesi alçak yakalandı ve şimdi olay soruşturuluyor. Allah hayatını kaybeden masumların mekânını cennet eylesin. 
Şimdi gelelim İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Durum Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak tüm vatandaşların katılımıyla yapılan tatbikata…
Öncelikle bu gibi tatbikatları ve uygulamaları küçümseyenlere bir iki sözüm var. Bakın bütün beceri isteyen ve zor işlerin daha iyi yapılabilmesi için ön hazırlıkları ve de provaları yapılır ki; eylem veya işlem esnasında şuur altımızda yer alan bu aşamaları hatırlayalım ve ne yapacağımızı bilelim. 
Bu tatbikatlar ve uygulamalar zaten bizi silindir gibi ezebilecek bir ortamda olanlar için değil. Öylesi yapılarda olanlar ve oyun kâğıdı gibi birbirine geçen binalarda çöksen de kapansan da tutunsan da zaten kurtulma imkanın yok.. Bu uygulamalar daha az hasarlı olan ve çok küçük bir tedbirle hayatta kala bilinecek olan depremlerde bizim işimize yarayacaktır ki, birçok ölümlerin de böyle olduğu bilgileri sürekli veriliyor.  Bunlara en uç örnek de şudur; adam deprem anında kendini 5.kattan atıyor ve hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. Bu adamın şuuraltında çök, kapan, tutun olmuş olsa ilk aklına o gelecek ve onu yapacak.
İşte bu amaçla Balıkesir’de de yapıldı bu tatbikat ve ben de oradaydım. 
O kadar güzel hazırlıklar yapılmış ki …Tatbikat öncesinde alışveriş merkezinde İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü (UMKE), Gençlik ve Spor Müdürlüğü (ADAT), İl Milli Eğitim Müdürlüğü (AKUB), Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Kızılay, TRAC, İHH, SAR, BALDAK, AFAD Gönüllüleri tarafından hazırlanan stantlarda vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı.
Sonrasında da Afet ve Acil Durum Balıkesir İl Müdürü Bayram Şahin bir konuşma yaparak, bu tatbikata isim olan “Çök, Kapan, Tutun” uygulamasının depremlerde en önemli hayat kurtaran hareket tarzı olduğunu ve bunun küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı. Vali Hasan Şıldak da bir deprem gerçeğinin olduğunu ve böylesi tatbikatların depremlere her yönden bizlerin hazır olmasını hatırlatan ve hafızalarda yer almasını sağladığını özellikle belirtti. 
Evet, kardeşim deprem var, bölgemiz deprem bölgesi ve biz bu tehlikeyle her an karşılaşabiliriz ve her zaman hazır olmalıyız. 
Bunun için yapılan tatbikat ve uygulamaları küçümsemek ve dalga geçici ifadelerle bunları küçümsemek hiç de hoş ve doğru bir yaklaşım değildir. İnsan sağlığını ve hayatını doğrudan ilgilendiren bu durumu hiç aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.
“Deprem Dede” lakaplı, rahmetli Ahmet Mete Işıkara’nın sık sık söylediği klasik bir sözü var: ”Deprem insanları öldürmez, yıkılan binalar öldürür” diye… Bu sözden hareketle önce binalarımızın sağlamlığı tedbiri başta olmak üzere, bu tatbikat gibi uygulamaları da dikkate alarak deprem gerçeğini unutmamalı ve unutturmamalıyız…  
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos