Dikkat!  Acele  Kan Aranıyor… - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Dikkat!  Acele  Kan Aranıyor…



     Bu cümleyi geçmiş yıllarda özellikle radyolarda anons olarak çok duyardık. Şimdilerde yine duyuyoruz ama o kadar sık değil. Son yıllarda Kızılay’ın çok iyi yürüttüğü çalışma ve kampanyalarla oluşturulan kan bankalarıyla mesele daha olumlu halledilebiliyor. Ayrıca ben hatırlarım eskiden kan için para ödenir ya da bazı kişiler parayla kan verirlerdi. Şimdi artık parayla kan satılması yasak... 
Durum böyle olunca kan tedarikleri sadece bağış üzerinden yürütülüyor. Bu konuda vatandaşlarımız son derece duyarlı ve muntazaman kan veren insanlarımız var. Allah onlardan razı olsun.
   Ancak durum böyleyken kış şartları, Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için binlerce personeliyle hizmet veren Kızılay’ın kan stoklarını da olumsuz etkiliyor. Kızılay’ın bu anlamda yaptığı uyarılar   “Kan stoklarımız azaldı, Kan ihtiyacımız arttı. Kış şartları nedeni ile kan bağışı sayılarımızda ciddi düşüş var. Sizleri Kızılay Kan bağış noktalarımıza bekliyoruz” şeklinde oluyor.
İşte bu durum bizleri daha duyarlı olmaya yöneltmesi gerekiyor. Bizler ve etrafımızda bulunan bu anlamda katkı sağlayanlar her zaman desteklerini gösteriyor. Kan verirken paylaşımları oluyor. İyi de yapıyorlar, unutan bizlere de hatırlatmış oluyorlar. Buna rağmen baktığımızda acaba kan durumumuz nedir diye insan sormadan edemiyor. Çünkü ne zaman nerede kime kan gerekeceğini bilemeyiz. Stoklarımız her zaman ihtiyaca cevap verecek durumda olmalı. Peki, bizler kan vermekten neden kaçıyoruz acaba? Bunu da kısaca anlatmak istedim.
     KAN BAĞIŞI İÇİN 20 DAKİKA YETİYOR
     Kan bağışı için Kızılay kan bağış noktalarına geçerli bir kimlik belgesi ile gelen bir kişi, kan bağış formunu doldurup, doktor kontrolünden geçtikten sonra kan bağışını yapmakta, tüm bu süreç yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Balıkesir’de yıllardır kan bağışı kampanyalarını takip eden ve zaman zaman da sağlığım elverdiği ölçüde kan veren birisi olarak, yıllık ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Kızılay’a özellikle bu aylarda ilgimizi esirgemememiz lazım diye düşünüyorum. Yani Balıkesir olarak, bir anlamda kendi kendimize yetmemiz için bunu yapmamız gerekiyor. 
Ancak bunun için de ses getiren kan kampanyalarının mutlaka yapılması lazım. Şu anda var mı yok mu bilmiyorum; varsa ilgi göstermeliyiz, yoksa bir an önce başlanmalı…   
Çünkü kan vermek bir can kurtardığı gibi bizim de kan verebildiğimiz için sağlıklı olduğumuzun ve kan vererek sağlık bulacak olmamızın da bir göstergesidir…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos